EIT Digital Magyar Nemzeti Társult Csomópont

 

A budapesti székhelyű EIT Digital Magyar Nemzeti Társult Csomópont az egyetlen EIT Digital partner egész Közép-Kelet-Európában.

 

Miként az EIT Digital (korábban EIT ICT Labs) egészére, úgy a Magyar Nemzeti Társult Csomópontra is jellemző, hogy a tudásháromszög-modellre alapozva működik, azaz innovációs erőfeszítései nem korlátozódnak K+F tevékenységekre, hanem a tudásháromszög-modell mentén kiterjednek az oktatásra és az iparra is. Az egymásra épülő három tevékenységi kör központi témája a communication software and system performance, valamennyi tevékenység az ezen belüli magas hozzáadott érték megteremtésére irányul.

 

A konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Az akadémiai oldalon partnere a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME); az ipari oldal képviselői az Ericsson Magyarország, a Magyar Telekom, és további együttműködő partnerünk a Nokia Magyarország és az MTA Sztaki; továbbá fontos szereppel bír a kettő között hidat képező Elte-Soft is.

 

A Magyar Nemzeti Társult Csomópont sajátossága, hogy tudatosan épít a dinamikusan fejlődő kis- és középvállalkozások, spin-off és startup cégek innovációs potenciáljára. Partnerségi megállapodást kötött több hazai informatikai középvállalkozással: AITIA, Attrecto Innovations, BalaBit, BHE Bonn Hungary, BInergy, IntelliFactory, IVSZ, NETvisor, Prezi.

 

A budapesti csomópont jelentőségét az adja, hogy a kiemelkedő innovációs képességekkel bíró ökoszisztéma fejlődését inspirálja, mely Magyarország számára a nemzetközi elismerésen túl magas hozzáadott értékű munkahelyeket hoz létre, és hozzájárul az ország nemzetközi versenyképességéhez. Az EIT Digital Magyar Nemzeti Társult Csomópont további hosszú távú célja, hogy az informatika területén regionális koordinátori szerepet betöltve az ICT területén keletkező legújabb kutatás-fejlesztési eredmények ipari hasznosítását, a hazai mellett, a tágabb közép-kelet-európai régióban is ösztönözze.

Utolsó módosítás dátuma: július 18, 2016