Budapesti Doktori Képzési Központ

 

Az Európai Unió informatikai tudományos és innovációs közössége, az EIT Digital célja, hogy a kontinens versenyképességét javítsa azokon a területeken, ahol kiaknázhatóak az EU kutatási és tudományos hagyományai. Természetes tehát, hogy az EIT Digital tevékenysége az informatikai doktori képzést is érinti, üzleti szemléletet kínálva a tudományos kutatás megközelítéséhez. A budapesti doktori képzés diákjainak üzleti ötletei például új navigációs alkalmazás fejlesztésére, mobil hálózatok energiahatékonyságának javítására, a világhálóra kapcsolt eszközök kérdéseire, valamint felhőalkalmazások fejlesztésére irányulnak.

 

A budapesti doktori képzési központ jelentősen ösztönzi az egyetemi és az üzleti szféra közötti kapcsolat erősítését. Azáltal, hogy a nagy hagyományú doktori iskolák alapos technológiai tudására és tudományos eredményeire építhetnek, a vállalatoknak könnyebben nyílik lehetősége új technológiák és jól képzett munkatársak bevonására.

 

A doktori képzési központ lehetőséget teremt a doktori hallgatók számára, hogy a kutatási eredményeik üzleti hasznosítását segítő innovációs és vállalkozási ismeretekből nemzetközi program keretében kapjanak gyakorlatközpontú felkészítést, valamint folyamatos kapcsolatban legyenek az infokommunikációs csúcstechnológiai kutatás-fejlesztés vezető vállalataival, és egy szemesztert Nyugat-Európa legkiválóbb egyetemeinek egyikén tölthessenek el.

 

A Műegyetem kutatási tevékenysége szorosan kapcsolódik az ipari partnerek igényeihez. Ebben meghatározó a doktoranduszok munkája, akik egyetemi témavezetőik iránymutatásával és az ipari szakemberek javaslatai szerint alakítják kutatásukat. Ezt a hagyományt fejleszti tovább az EIT Digital doktori képzése is.

 

Az ELTE és BME együttműködésében szervezett EIT Digital doktori képzésre évente két-három ütemben jelentkezhetnek azok az informatikus szakemberek, akik az ELTE vagy a BME informatikai, illetve villamosmérnöki doktori iskoláinak hallgatói. A hallgatók az ELTE, illetve a BME saját doktori képzése mellett, kiegészítő képzésként hallgatják az EIT Digital doktori képzési központ kurzusait, amelyek középpontjában az üzleti ismeretek állnak. Az egyetemi mesterképzést követő doktori tanulmányok ideje alatt elméleti kurzusok mellett vállalati gyakorlatok és külföldi képzések színesítik a programot. A 6 hónapos, ipari partnernél eltöltött időszak alatt a doktorandusz hasznos tapasztalatot szerezhet egy vállalat működéséről, sőt arra is lehetősége van, hogy saját startup vállalkozást indítson, és így tapasztalhassa meg egy cég működtetésének folyamatait.

 

A földrajzi mobilitás jegyében a hallgatók egy szintén 6 hónapos időszakot az EIT Digital konzorcium egy másik csomópontjánál, Nyugat-Európa legkiválóbb egyetemeinek egyikén töltenek el, így lehetőségük nyílik nemzetközi kapcsolatokat építeni, valamint más kutatócsoportok tevékenységeivel is megismerkedni. A megfelelő helyszín kiválasztásáról a témavezetővel közösen dönt a hallgató, ezzel biztosítva, hogy a külföldi képzés és a gyakornoki időszak egyaránt szorosan kapcsolódjanak a doktorandusz kutatási témájához.

 

 

Hasznos linkek

Utolsó módosítás dátuma: július 11, 2016