Az első IoT Hackathon a Budapest CLC-ben

 

Közel 40 IoT technológia (Internet of Things, magyarul a tárgyak hálózata) szakértő és rajongó vett részt október végén a Budapest CLC-ben rendezett 2 napos eseményen, hogy közösen dolgozzanak az ötleteik megvalósításán Raspberry PI eszközökön. Az ötletverseny az IT Factory és a Hackathon-in-a-Box közös szervezésében zajlott le.

 

6 csapat indult a versenyen: ‪#‎meterreader, ‪#‎plush-i, ‪#‎intelligenshaz, ‪#‎livebulb, ‪#‎dabox és ‪#‎pi-home. Az EIT Digital Budapest Fiware IoT Open Innovation Lab munkatársai a szakmai háttér biztosításával és csapatonként egy-egy mentor delegálásával segítették a versenyzőket. A mentorok előadást tartottak arról, miként kell csapatmunka révén kidolgozni egy ötletet, továbbá betekintést nyújtottak mind a start-up világ hangulatába, mind az üzleti gondolkodásmód alapjaiba.

 

A versenyzők a csapatmunkának és a mentorok szakmai tapasztalatának köszönhetően elmerülhettek az IoT világ rejtelmeiben. Az IoT technológia segítségével a mindennapjainkban használt eszközök (például háztartási gépek, autók, mérőórák, pénztárgépek stb.) az interneten keresztül is elérhetőek, sőt, képesek egymással akár önállóan is kommunikálni. A 2 napos rendezvény végén minden csapat prezentálta az IoT technológián alapuló ötletét a szakemberekből és befektetőkből álló zsűri előtt.

 

Az ötletverseny nyertese a #Meterreader csapata lett, akik analóg vízórák mérési értékeinek digitalizálására dolgoztak ki egy felhőalapú technológiát, amely webkamerával készített képi eredmények digitális kiértékelését teszi lehetővé. A második helyezést a Dabox csapata érte el egy az okos otthonok irányítására szolgáló olyan új, egyszerű vezérlőfelületet létrehozásával, amiben lego-szerűen lehet egymásba illeszteni a különböző vezérlőegységeket és szenzorokat, így a ház optimális működésének beállítása gyerekjátékká válik. A harmadik helyet a Plush-i csapata szerezte meg egy plüssmackón és az IoT technológia ötvözésén alapuló interaktív fejlesztőjátékot készítésével.

 

Utolsó módosítás dátuma: december 16, 2015