A kommunikációs zavarok leküzdését segíti a telejelenlét

A Legjobb Diák Videó díját (Best Student Video Award) kapta az amerikai AAAI Videóversenyen az ELTE Informatikai Kar hallgatói közreműködésével készített AAC Telepresence videó. Az augmentatív és alternatív kommunikáció (AAK) a beszédükben, vagy beszédértésükben súlyosan akadályozott emberek nem beszéden alapuló kommunikációja. Célja, hogy lehetővé tegye, illetve segítse a sérültek beilleszkedését, a sérült kommunikáció által okozott hátrányok csökkentését érzelmi, értelmi és szociális téren. A halmozottan fogyatékosok, tehát mozgásukban is korlátozott felhasználók számára ugyanakkor a technikai fejlesztések (egérkiváltók, speciális billentyűzetek, hordható technológiák, stb.) segítenek a számítógépek vagy mobileszközök kezelésében. Számukra az internet használata és a mobiltechnológia ajtót nyit a világba, ez lehet náluk a kapcsolattartás, szórakozás, sőt, akár a munka egyetlen eszköze. A díjazott videóban bemutatkozik az az ELTE-n folyó humán-számítógép kutatás, amely ezt a kétféle megközelítést ötvözi a hatékony kommunikáció érdekében.  A videó szerzői: Vörös Gyula, Sárkány András, Németh András, Verő Anita, Szaffner Gyula és Lőrincz András.

 

Az AAAI Videóverseny célja, amely során kimondottan ösztönzik diákok részvételét, hogy rövid videókon keresztül, izgalmas kutatások, oktatási gyakorlatok és applikációk bemutatásával dokumentálja a világnak a mesterséges intelligencia (AI) érdekességeit, és tegye az információt széles közönségnek közérthetővé és elérhetővé online fórumokon. A kiválasztott, Youtube-ra feltöltött videókat a mesterséges intelligencia fejlesztését támogató nonprofit szervezet, az AAAI (Association for the Advancement of Artificial Intelligence) közösségi média csatornákon (twitter, facebook, g+) és fontosabb AI és robotika blogokon terjeszti tovább. A díjnyertes videókat a Shakey robotról elnevezett trófeákkal jutalmazzák, „akiről” azt kell tudni, hogy ő volt az első mozgó robot, melyet mesterséges intelligencia kontrollált.
A nyolcadik alkalommal megrendezett versenyre a szervezet éves konferenciáján (AAAI-14), 2014 július 27-31-én Québec-ben, Kanadában került sor, amelynek célja a mesterséges intelligencia kutatás és a kutatók, tudósok, mérnökök és gyakorlati szakemberek közötti tudományos tapasztalatcsere előmozdítása, és amely idén a CogSci 2014-el, a kognitív tudományos közösség éves konferenciájával együtt került megrendezésre. Az AAAI missziója előmozdítani a gondolkodást és intelligens viselkedést meghatározó mechanizmusok és ezeknek gépekben való megtestesítésének tudományos megértését, ugyanakkor a jelenlegi AI fejlesztések és azok jövőbeli irányai fontosságának és lehetőségeinek fényében növelje a mesterséges intelligencia közérthetőségét, javítsa a szakember oktatást és képzést, illetve útmutatást adjon kutatástervezők és támogatók számára.

 

A videóban bemutatott rendszer működő prototípusa korábban már Kommunikációs Díjat (Prix Communication) kapott a franciaországi Lille-ben május 26-27-én megrendezett Challenge Handicap & Technologies 2014 – Reseau Nouvelles Technologies APF konferencián is.

A kutatás az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont által elnyert, a Kutatási és Technológiai Alap által támogatott projekt keretében és finanszírozásában valósult meg. A kutatócsoport korábbi munkáiról és a kutatások hátteréről korábban megjelent videók:

Infokommunikációs eszközök – ELTE-Bliss, Mousense for Android.

 

Utolsó módosítás dátuma: augusztus 27, 2014