Miksztai-Réthey Brigitta, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatika Tanszék tanársegédje „Segédanyagok halmozottan sérültek mobileszköz használatához” című pályázatával nyerte el 2014-ben a Főállású Angyal címet. Brigitta a Bliss Alapítvány Segítő Kommunikációs Központ munkáját segíti, amelynek célja a súlyosan halmozottan sérült, mozgás- és beszédképtelen gyermekek és fiatalok komplex rehabilitációja.

 

A Vodafone Főállású Angyal közösségi kezdeményezésre épülő programja lehetőséget ad arra, hogy a nyílt pályázat nyertesei főállásban, versenyképes fizetésért, egy éven keresztül dolgozzanak egy választott civil szervezetnél, és az általuk fontosnak tartott, a társadalom érdekeit szolgáló feladatokkal foglalkozzanak. Minden projekt egyedülálló, hiánypótló és innovatív. A Vodafone Magyarország 2008-ban csatlakozott a programhoz, elsősorban olyan pályázatokat várnak, amelyek a mobiltechnológia segítségével keresnek megoldást valamely társadalmi problémára. A Vodafone minden évben három Angyalt választ, és az eddig megválasztott 24 Főállású Angyal számos, azóta is sikerrel működő, társadalmi jelentőségű programot valósított meg az elmúlt évek során.

 

Miksztai-Réthey Brigitta, mint 2014-ben a Vodafone egyik angyala, a Bliss Alapítvány növendékeinek közreműködésével a számítógép-, illetve a mobileszköz-használat gyakorlásához kíván olyan széles körben alkalmazható, ingyenesen elérhető segédanyagokat kidolgozni, amelyek a későbbiekben az azokat felhasználó szakemberek, szülők, intézmények által könnyedén személyre szabhatóak, s az oktatás folyamatába beépíthetőek lesznek. A speciális tananyagok nem csupán a mintegy ötezer halmozottan sérült, hanem más tartósan beteg (például agyi infarktus következtében beszédképtelenné vált), vagy akár bizonyos tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek és fiatalok számára is megoldást nyújthatnak arra, hogy képessé váljanak a számítógépes vagy mobileszközök kezelésére. A halmozottan fogyatékosok számára az internet világa és a mobiltechnológia ajtót nyit a világba, ez lehet náluk a kapcsolattartás, szórakozás, sőt, akár a munka egyetlen eszköze. Ahogy a sérültek kommunikációja is egyedi, a különféle fejlesztések (egérkiváltók, speciális billentyűzetek stb.) sikeréhez is elengedhetetlen a személyre szabott oktatóanyagok kidolgozása.

 

Brigitta okleveles informatika tanár az ELTE Informatika Karán és számítógépes tanulás-segítés óraadó oktató az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Karán, de augmentatív és alternatív kommunikáció (AAK) tanfolyamot és Bliss tanfolyamot is végzett korábban. Több ilyen irányú kutatásban vett részt, többek között az utóbbi két évben az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont Infokommunikáció és innováció témájú kutatási projektjében a „Fejlesztő és tesztjátékok speciális igényű gyerekeknek” című alprojektben. A Bliss Alapítvánnyal 10 évvel ezelőtt kezdett együtt dolgozni egy ELTE projekt keretén belül, 4 éve pedig mint önkéntes heti 1 napot tölt ott a gyerekek között. Az intézetben súlyosan, halmozottan sérült, mozgás- és beszédképtelen gyermekek és fiatalok komplex rehabilitációja zajlik, az alapítvány tevékenységei közé tartozik az augmentatív és alternatív (kiegészítő és helyettesítő) kommunikáció hazai elterjesztése, szakember és főiskolai képzés, illetve egy ingyenes, országos AAK eszközkölcsönző működtetése. (Videó: http://goo.gl/Rk5sN5)

 

A Vodafone pályázat keretén belül a következő terveket jelölte meg az elkövetkezendő évre:

  • A már gyakorlattá vált számítógép használat tanulásának segítése mellett mobileszköz használat gyakorlásához segédanyagok kidolgozását tervezem, melyek beépíthetők az oktatás folyamatába, és a mobileszközök kezelésének elsajátításához, a mobileszközzel segített kommunikáció gyakorlásához szükségesek. Videó: http://goo.gl/hzetlG (Bliss Alapítvány – Duna TV, Akadálytalanul)
  • Az elmúlt években számítógépes akadálymentesítésre irányuló fejlesztésekben vettem részt, amelyek sikerességéhez elengedhetetlen megfelelő oktatóanyag kidolgozása. Tananyag kialakítása nélkül a mobileszközök elérhetetlenek a halmozottan sérültek számára (Videó: http://goo.gl/GN2KZe (MouSense fejegér – tanulás és gyakorlás)
  • Munkám során sok olyan eszközt fejlesztettünk, mely a Bliss Alapítvány szolgáltatásait igénybe vevő családok számára életminőség változást eredményezhet, nem szeretném, ha ez a munka megszakadna attól, hogy az ELTE-n lezárul a projekt. (Videó: http://goo.gl/QYPvhI (Infokommunikációs eszközök/Infocommunication devices – ELTE-Bliss))
  • A Bliss Alapítvány klienseinek (évente 35 fő; összesen 840 vizsgált személy) segítségével kidolgozandó anyagot a projekt után a halmozottan sérült (közel 5000 fő) és tartósan beteg személyek teljes közössége számára elérhetővé tennénk, segítve őket abban, hogy képessé váljanak mobileszközök kezelésére és használatára. Videó: http://goo.gl/ppFWrk (Mousense for Android)
  • A projekt során felépített tudásbázis, a rendszerezett kereshető tartalom ingyenesen elérhető lenne interneten a szakemberek számára is. A felhasználók számára itt fontos közösségi feladat és akár értékes időtöltéssé is válhat egymás segítése, mentorálása, az egyéni tapasztalatok és tudás másokkal való megosztása.

A projekt részletes menetrendje:

  • 1-3. hónap (1. negyedév): Az elérhető források feltérképezése, kommunikációsegítő és akadálymentesítő technológiák internetes és mobil alkalmazásainak gyűjtése (pl.: fejmozgás irányítás mobileszközön). A Bliss Alapítvány növendékek igényeinek feltérképezése, egyéni igényekhez igazított tananyagok kidolgozása és kipróbálása.
  • 4-6. hónap (2. negyedév): A feldolgozott anyagok rendszerezése és interneten történő publikálása. Konzultáció tapasztalati szakértőkkel a gyűjtemény használhatóságáról. Személyre szabható gyakorló alkalmazások segítségével segédanyagok és tutoriál anyagok kidolgozása. Egyszerű személyre szabható alkalmazások tervezése.
  • 7-9. hónap (3. negyedév): Személyre szabható gyakorlóanyagok készítése (Játékos megoldások a mobileszköz kommunikációs eszközként való használatának megtanulásához). Cél egy olyan tudás megszerzésének segítése, mely a mobiltechnológiák kommunikációs alkalmazását lehetővé teszi súlyosan-halmozottan sérült személyek számára.
  • 10-12. hónap (4. negyedév): A tapasztalatok és visszajelzések alapján, az interneten publikált segédanyagok pontosítása. Az anyagok olyan formájú megjelenítésének kialakítása, hogy mások számára is bővíthető legyen. Tapasztalati szakértők segítése az oldal használatának elsajátításában (Ajánlások, értékelések, ötletek megosztása).

Sok sikert kívánunk Briginek az angyali munkakörhöz!

 

További linkek:

Főállású Angyal lesz Miksztai-Réthey Brigitta 

Korábbi interjú Brigittával (2011)

Megvannak a Vodafone angyalai

 

 

Utolsó módosítás dátuma: augusztus 6, 2014