Digitális tananyaggal képzik a jövőben az informatikusokat a három vezető hazai képzésen

 

Új digitális tananyagokkal képzik 2014 szeptemberétől az informatikus hallgatókat az ELTE-n, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Műegyetemen. Két projekt keretében, összességében 250 millió forintot meghaladó költségvetéssel több mint 50 új tananyagot fejlesztettek az oktatók, amelyet a jövőben évente félezer diák használ majd tanulmányai során. A programnak köszönhetően a nemzetközi informatikai és üzleti mesterképzés, az EIT ICT Labs Master School diákjai is 17 új angol nyelvű, digitális tananyagból sajátíthatják el legújabb informatikai technológiákat.

 

Az ELTE és a BME együttműködésében megvalósult tananyagfejlesztés célja az volt, hogy Európai Unió informatikai tudományos és innovációs közössége, az EIT ICT Labs mesterképzéséhez illeszkedő digitális tananyagok jöjjenek létre. Az angol nyelvű tananyagok a kidolgozásával az ELTE és a BME által fejlesztett tantárgyak illeszkednek az EIT ICT Labs stratégiához, beleértve a szolgáltatásközpontú szemléletet, az üzleti hasznosíthatóságot előtérbe helyező megközelítést és a komplex témakínálatot, valamint a gyakorlati feladatokat is tartalmazó tematikát.

 

Az ELTE, illetve a PPKE együttműködésében az előbbivel párhuzamosan megvalósult projekt keretében 45 modern, színvonalas, hiánypótló, bárki számára ingyenesen elérhető elektronikus tananyag kifejlesztésére került sor. A projekt során több képzést is szerveztek, amelyek keretében az oktatók elsajátíthatták a tananyagok későbbi alkalmazásának módját és külön képzéseken fejlesztették az egyetemi oktatók angol nyelvtudását.

 

A tananyagokat a 2014. június 3-án, az ELTE Informatikai Karán megrendezett „Informatika és innováció” című konferencián is bemutatták a közönségnek a fejlesztők.

 

A két pályázati program adatai és a honlapok címei:

TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0050

Infokommunikáció területén nemzetközi mesterképzések keretében megvalósuló tananyagfejlesztés

TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0052

ELTE-PPKE informatikai tananyag-fejlesztési projekt

 

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara kiemelt kutatóegyetemi rangú felsőoktatási intézményként a magyar informatikai szakember- és tanárképzés egyik kulcsszereplője.  Magasan képzett oktatók vezetésével jelenleg 8 tanszéken és számos kutatólaboratóriumban mintegy 3000 hallgató szerez erős elméleti alapokon nyugvó, versenyképes ismereteket. A Kar európai dimenzióban is releváns akadémiai és piacorientált kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységet folytat, melynek eredményei szervesen beépülnek képzési profiljába, és hozzájárulnak a kiadott diplomák magas munkaerőpiaci értékéhez. http://www.inf.elte.hu

 

Mi az EIT ICT Labs?
Az EIT ICT Labs egyike a három tudás- és innovációs közösségnek, amelyet az EIT, az EU Innovációs és Technológiai Intézete hozott létre 2010-ben. Az EIT ICT Labs tevékenységének középpontjában az informatikai innováció támogatása áll. A szervezetet 7 teljes jogú és két társult csomópont alkotja (egyetemek, kutatóintézetek és ICT vállalatok lokális hálózata, konzorciuma), amelyek célja az oktatási, üzleti és kutatási tevékenység integrációja. Jelenleg Berlin, Eindhoven, Helsinki, London, Párizs, Stockholm és Trento az EIT ICT Labs teljes jogú tagjai. Madrid és Budapest társult tagként működnek közre a szervezet munkájában. Az ELTE-n működő budapesti társult csomópont a hazai informatikai kutatások, ipari partnerek és felsőoktatási programok együttműködését koordinálja.
Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Ericsson Magyarország, a Magyar Telekom, a Cisco Systems Magyarország, a Nokia Solutions and Networks Magyarország és a GE Healthcare Magyarország együttműködésével folytatja tevékenységét.

Utolsó módosítás dátuma: június 8, 2016