Az EIT ICT Labs Budapest és az ELTE Pályázati és Innovációs Központ közös szervezésében lezajlott eseményen 12 különböző doktori iskola közel 20 doktorandusz hallgatója játszott együtt azzal a céllal, hogy egymást segítve, együttműködve megoldásokat találjanak az őket foglalkoztató tudományos problémákra. A kezdeményezést motiválta az is, hogy a projektmunka során az elméleti eredményeken túl valós, a gyakorlatban is hasznosítható, innovatív eredmények szülessenek.

 

A mai világ komplex problémákat állít elénk, melyek megoldása több tudományterület együttes eredményein alapul. Az EIT ICT Labs azzal a céllal indította útjára ezt az újszerű kezdeményezést, hogy lehetőséget adjon fiatal kutatóknak arra, hogy egymást megismerve, a másik kutatási területe és az általa megoldani kívánt problémák iránti kíváncsiságtól hajtva megtapasztalják a közös gondolkodásból fakadó szinergiákat, valamint a csapatmunka okozta hatékonyságnövekedést.

 

Az esemény során a vegyes összetételű csapatok tagjai valós, legalább százezer embert érintő problémákra kerestek megoldásokat. A feladat része volt az is, hogy minden tag aktívan hozzájáruljon a kutatás-fejlesztés tervezett megvalósításához. A résztvevők az alábbi kihívásokra kerestek innovatív ötleteket:

• határátlépő helyen komplex biztonsági ellenőrzést (többek közt kiejtést vizsgáló) végző rendszer kidolgozása,

• szóbányászat és szóelemzés révén a divatba jövő szavak felhasználása marketing célokra,

• háziállatok egészségügyi problémájában segítő alkalmazás fejlesztése, valamint

• az emberek számára hasznos szolgáltatások (mint például reggeli péksütemény, ebéd, vagy gyümölcs vásárlási lehetőség) mozgási útvonalba helyezésének megtervezése a mobiltelefonok mozgása alapján.

 

A magas színvonalú prezentációkat követően a résztvevőknek szakmai diskurzus keretében is lehetőségük adódott arra, hogy megvitassák a rendezvényen született ötleteket és javaslatokat.

 

Az eseményt követően érkezett pozitív visszajelzések megerősítették azt az elképzelést, hogy szükség van egy olyan rendezvénysorozat elindítására, amely lehetőséget teremt fiatal kutatóknak arra, hogy más tudományterületek kutatóival megismerkedjenek, és együtt dolgozhassanak.

Utolsó módosítás dátuma: augusztus 5, 2014