Igazi csoda az ELTE kutatói által fejlesztett fejegér program
 
Az ELTE saját fejlesztésű eszközének segítségével a számítógép webkamerán keresztül érzékeli a gyerekek arckifejezését, és a fejmozgást érzékelő egér segítségével a fogyatékkal élő gyermekek is irányíthatják a kurzort a képernyőn vagy az okostelefonok kijelzőjét.

„Az EIT KIC társulásokban való magyar részvétel és partneri közreműködés támogatása” című pályázat keretében, az ember-számítógép együttműködése témában végzett kutatások eredményeként jött létre az ELTE saját fejlesztésű Mousense eszköze, amely óriási lehetőséget kínál a beszédképtelen mozgássérültek számára.
 
Az eszköz használata során a számítógép webkamerán keresztül érzékeli a gyerekek arckifejezését, méri fel ismereteiket, a fejmozgást érzékelő egér segítségével pedig a fogyatékkal élő gyermekek is irányíthatják a kurzort a képernyőn vagy az okostelefonok kijelzőjén. Ezzel lehetővé válik az elektronikus kommunikáció olyan emberek számára is, akik erről korábban csak álmodozhattak. A speciális igényű gyerekek számára fejlesztendő mobilalkalmazásokkal foglalkozó projekteket Dr. Lőrincz András, az ELTE Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék tudományos főmunkatársa vezeti.
 

 
A kutatócsoport nevéhez fűződik még a Handirono játékprogram megalkotása is, amely ugyancsak speciális igényű gyermekek számára fejlesztett szórakoztató és egyben oktatási játékprogram.

Utolsó módosítás dátuma: július 16, 2014