Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont Scouting and Mobility tevékenysége

Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont 2013. december 10-én kapcsolatépítési workshopot szervezett a 2013-as kapcsolatépítési tevékenységek (Scouting and Mobility, Startup Activation és Student Opportunities) összefoglalása és a 2014-re vonatkozó tervek megvitatása céljából. Az eseményen részt vettek az EIT ICT Labs Berlin, Helsinki, Stockholm és Trento munkatársai, valamint az egyes nemzeti csomópontok fő kapcsolatépítési partnerei, többek között az AppCampus, a Technopolis, a Ljubljanai Egyetem és a Zágrábi Egyetem.

 

Scouting and Mobility tevékenység keretében az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont egy sor találkozót szervezett budapesti központjában, négy ország – Bulgária, Csehország, Szlovákia és Szlovénia – egyetemeinek a képviselőivel. A találkozók célja az együttműködési lehetőségek megvitatása volt, elsősorban az EIT ICT Labs Kapcsolatépítési Programjának keretében megvalósuló kutatás-fejlesztés és oktatás területén.

 

Kapcsolatépítési Program keretében három országban – Szlovéniában, Szlovákiában és Romániában – mutatkozott be az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont. Az EIT ICT Labs Trento Szlovéniában, a Ljubljanai Egyetemen szervezett eseményén az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont igazgatója, Horváth Zoltán tartotta a nyitóbeszédet. Előadásában kihangsúlyozta az EIT ICT Labs Kapcsolatépítési Programjának jelentőségét az EIT ICT Labs hálózatához közvetlenül nem kapcsolódó EU-tagállamokkal való partnerségek kialakítása területén. A Bukarestben szervezett, How to Web című konferencián az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont egy kerekasztal-beszélgetést tartott, mely azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy tanítható-e a vállalkozói szellem.

 

Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont és a Babeș-Bolyai Egyetem által szervezett „EIT ICT Labs kapcsolatépítés: Egy új kapocs Budapest és Kolozsvár között” című kolozsvári konferencián Horváth Zoltán elmondta, hogy a Kapcsolatépítési Program „lehetőséget jelent a diákok számára is, hiszen közös mester- és doktori képzéseken vehetnek részt”. Maksay Dorottya, az EIT CH.A.N.G.E. Awards 2013 győztese, az EIT ICT Labs mesterképzésének hallgatója is részt vett az eseményen, hogy bemutathassa díjnyertes startup kezdeményezését. Dorottya kiemelte, hogy az Innováció és Vállalkozás minorképzésnek köszönhetően megtanulta „meglátni az ötletekben rejlő üzleti értéket”, továbbá „szélesebb látókörűvé és az új üzleti ötletekre nyitottabbá” vált. Andrei Kelemen, a Cluj IT Cluster ügyvezető igazgatója megállapította, hogy az EIT ICT Labs hálózatával való együttműködésük keretében azért érdeklődnek az innovációs területek iránt, mert  a kolozsvári informatikai ipar jelenleg elsősorban globális vállalatok által kiszervezett informatikai tevékenységre épül, amely mellett önálló fejlesztésekre is törekednek a helyi vállalkozások.

Utolsó módosítás dátuma: július 16, 2014