BrassTacks, avagy térj a lényegre Budapesten

Az EIT ICT Labs Budapest és a Mobilitás és Mulitmédia Klaszter tréning programot indít kelet-közép-európai startupoknak.

Az EIT ICT Labs Budapest és az MMKlaszter „BrassTacks” néven regionális startup pályázatot hirdet az AVEC és az iCatapult startup accelerator programok és az IseeQ fejvadász cég mint szakmai partnerek közreműködésével, a program egyetemi partnerei az ELTE Informatikai Kara és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara. A pályázók háromnapos budapesti tréningen vehetnek részt a Y Combinatort végzett Rob Fitzpatrick és prominens magyar vállalkozók és szakértők vezetésével.

A workshop intenzív, gyakorlat-orientált, interaktív moduljaival az induló vállalkozások számára leghasznosabb ismeretekre és készségekre – többek között az üzleti modell építésre, a “lean” ihletésű ügyfélközpontú gondolkodásra, valamint a termékfejlesztést és a marketinget integráló “growth hacking” technikákra ­– összpontosít. A program elnevezése – amely a „to get down to brass tacks” angol kifejezésre utal – azt hivatott hangsúlyozni, hogy a résztvevők a vállakozásindításhoz és -fejlesztéshez szükséges legközvetlenebbül hasznos, legalapvetőbb tudáshoz jutnak a program által. Az EIT ICT Labs Budapest és az MMKlaszter olyan tréning programra láttak igényt, amely a kelet-közép-európai régióból toboroz jelentkezőket azoknak a köréből, akik a vállalkozás elindításának kezdeti fázisában járnak. A szervezők számítanak egyetemisták és egyetemi kutatok pályázataira is, spin-off projektekkel. A programot az MMKlaszter szervezi, a szervezés és a részvétel költségeit az EIT ICT Labs Budapest fedezi.

 

A pályázatra olyan gyors növekedési kilátásokkal bíró fiatal vállalkozások jelentkezését várják a szervezők, amelyek még nincsenek túl az első nagyobb befektetés bevonásán (http://mmklaszter.com/brass-tacks/). A jelentkezési határidő 2013. október 31., este 8 óra, a pályázatokat az info@mmklaszer.com címre várja az EIT ICT Labs Budapest és az MMKlaszter.

 

A most induló magyar kezdeményezés az EIT ICT Labs-hez kapcsolódó innovációs programok és versenyek sorába illeszkedik, amelyek között megemlíthető a finn AppCampus és Startup Sauna, az olasz TechPeaks, valamint a német Deutsche Telekom Innovációs Verseny.

 

A program az Európai Unió informatikai és kommunikációtechnológiai tudásközössége, az EIT ICT Labs nemzetközi kapcsolatépítési programja keretében valósul meg. A program célja az informatikai tehetségek felkutatása, kutatók, tudósok és az üzleti szféra összekapcsolása azokban az EU-országokban, melyek nem vesznek részt közvetlenül az EIT ICT Labs tudásközpontok tevékenységében. A regionális tájékoztatási program tevékenységei közé tartozik a diákok támogatása ösztöndíjakkal, az együttműködés informatikai innovációs központokkal és egyetemekkel, valamint a startup vállalkozások indításának előmozdítása. A programot a budapesti EIT ICT Labs társult csomópont vezeti és az olasz, német, svéd, valamint finn csomópontok közreműködnek a megvalósításban.

 

A lágymányosi Infoparkban működő központ neve EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont, mert az EIT, az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézete által létrehozott informatikai és kommunikációtechnológiai tudományos és innovációs közösség (ICT Labs KIC) társult tagja. A budapesti szervezetet létrehozó magyar konzorcium vezetője az ELTE Informatikai Kar, tagjai a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, a Cisco, valamint a GE hazai leányvállalatai, kiemelt ipari partnerei az Ericsson Magyarország, a Magyar Telekom, valamint a Nokia Solutions and Networks.  A szervezet az EU források mellett, egymilliárd forintos támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán, kutatási és fejlesztési programok megvalósítására. Az EIT ICT Labs egyetlen kelet-közép-európai tagja a szervezet budapesti központja, amely K+F programok mellett, EU állampolgárok számára ingyenes nemzetközi mesterképzést és doktori képzési programot is szervez.

 

A Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) a magyarországi mobil és újmédiás technológiák szereplőinek és kutatás-fejlesztői kapacitásának összefogására jött létre 2007-ben. Az MMKlaszter Magyarország egyik legnagyobb és legeredményesebb szakmai összefogása, amely közel 70 tagot számlál, köztük telekommunikációs és informatikai nagyvállalatokat, kis- és középvállalkozásokat, valamint egyetemi partnereket. Az MMKlaszter kiemelt célja, hogy közös projektek katalizálásával, innováció-menedzsmenttel és forrásszervezéssel segítse a klasztertagok fejlesztéseinek piacra lépését. Az MMKlaszterben jelenleg több tucat innovációs projekt megvalósítása zajlik, több mint 8 milliárd forint összértékben.

Utolsó módosítás dátuma: július 16, 2014