Az informatikai és üzleti tudást ötvözi az ELTE-n és a Műegyetemen induló nemzetközi mesterképzés  

 

Az Európai Unió 19 vezető egyetemének közös képzésén két európai nagyvárosban tanulhatnak a jövő programozói és informatikai vállalkozói

 

 

A legtehetségesebb informatikus hallgatók számára meghirdetett nemzetközi informatikai és kommunikációtechnológiai képzést vállalkozásfejlesztési és innovációs ismeretek egészítik ki. Az EU állampolgárok számára tandíjmentes oktatás során a diákok két európai nagyvárosban tanulnak, amelyek mellett, nyári egyetemen és ipari partnerekkel közösen szervezett gyakornoki programban is részt vesznek. A Kelet-Közép-Európában kizárólag Budapesten működő EIT ICT Labs mesterképzésre 2013. április 10-ig várják a jelentkezéseket.

 

A programot, 8 európai ország, 19 egyeteme közül választva, két egymást követő évben, két ország két egyetemén végzik a diákok. Az EU állampolgárok számára tandíjmentes közös képzésben, a kelet-közép-európai régióból csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vesz részt, három szakiránnyal. A program célja olyan kreatív, vállalkozási ismeretekkel is rendelkező informatikus szakemberek képzése, akik szakmai feladataikat önállóan és csoportmunkában is képesek magas szinten elvégezni. Az ELTE a Service Design and Engineering (szolgáltatásközpontú programtervezés), valamint a Security and Privacy (biztonság és adatvédelem) programokon, a BME pedig a Digital Media Technology (digitális média és kommunikációs technológia, valamint szolgáltatások) területen képzi a diákokat. Az európai szintű közös képzést az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézete (EIT) által létrehozott informatikai tudományos és innovációs közösség, az EIT ICT Labs indította el 2012-ben.

 

„Az EIT ICT Labs mesterképzésekkel teljesen újszerű képzési modellt honosítunk meg Magyarországon, amely európai egyetemek és vállalatok együttműködésén alapul, jól alkalmazkodik a globális munkaerőpiaci igényekhez, és a magas szintű szakmai tartalom mellett kiemelt hangsúlyt fektet az innovációs és üzleti ismeretek oktatására is. E képzések különös vonzerejét a piacképes kettős diplomán túl, a program által biztosított ösztöndíjak, a külföldi nyári iskolai részvétel lehetősége és a szakmai gyakorlatok széles választéka jelentik” – mondta el Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja, az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont vezetője. Dr. Horváth Zoltán hozzátette, a szoftverfejlesztő cégektől a legkülönbözőbb alkalmazói területekig, elhelyezkedési lehetőségek széles skálájából válogathatnak a képzést elvégző hallgatók. A kiváló elméleti alapozás mellett, a hallgatók megszerezhetik azokat a speciális ismereteket is, amelyeket a legkülönbözőbb alkalmazói területek – például szoftvertechnológia, információs technológiák, informatikai biztonság, grafika, multimédia – igényelnek.

 

„Az EIT ICT Labs mesterképzés keretében a hallgatókat bevonjuk az ipari partnereinkkel közösen folytatott kutatás-fejlesztési projektjeinkbe is: részt vehetnek az ipari partnerekkel működtetett kutatás-fejlesztési laborok munkájában, ahol az ipari igényekkel és a legfrissebb technológiákkal találkozhatnak” – emelte ki a program gyakorlati erősségét Dr. Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja. Dr. Vajta László hangsúlyozta, hogy az EIT ICT Labs mesterképzés során a hallgatók az ipari partnerek kutatóival – többek között, az Ericsson Magyarország Kft., a Cisco Systems Magyarország Kft. és a GE Healthcare munkatársaival – együttműködve dolgoznak. Az ipari partnerek vendégelőadóként is részt vesznek az oktatásban, így hozzájárulva a gyakorlati ismeretek közvetítéséhez.

 

Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont 2013. április 10-ig várja az informatikai mesterképzés iránt érdeklődő, elsősorban informatikus, villamosmérnök vagy matematikus alapképzettséggel rendelkező diákok jelentkezését. További információk az ictlabs.elte.hu és az eitictlabs.masterschool.eu honlapokon érhetőek el. A pályázathoz az angol nyelvtudás, valamint a megfelelő informatikai tanulmányok elvégzésének igazolása mellett, motivációs levelet kell csatolni. A jelentkezők a pályázat időpontjában döntik el, hogy az első és második évet, mely európai országban végzik el. A programban Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Svédország, Finnország, Németország és Olaszország neves egyetemei vesznek részt, a két magyar egyetem mellett.

 

 

EIT ICT Labs és EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont:

Az EIT (European Institute of Innovation and Technology), az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézete, amely informatikai és kommunikációtechnológiai tudományos és innovációs közösséget hozott létre EIT ICT Labs néven. Az EIT ICT Labs célja, hogy Európát a világ vezető innovátorai közé emelje az információs és kommunikációs technológiák terén (Information and Communication Technologies – ICT).

 

Ezt a missziót az úgynevezett innovációs paradoxon hívta életre: habár Európa erős az ICT kutatásokban, számos régióval szemben alulmarad a kutatási eredmények gyakorlatba ültetése, üzleti kiaknázása során, ezért a közösség innovációs erőfeszítései nem korlátozódnak műszaki K+F tevékenységre, hanem az oktatás – kutatás – üzlet hármasságát figyelembe véve valósulnak meg.

 

Az EIT ICT Labs struktúrájának legfelsőbb szintű szakmai központja a 8 nemzeti csomópont, azaz a „node-ok” (egyetemek, kutatóintézetek és ICT vállalatok lokális hálózata, konzorciuma), amelyek integrálják a node tagjainak oktatási, üzleti és kutatási tevékenységeit, illetve megvalósítják az EIT ICT Labs célkitűzéseit és programjait. 2012-ben hat teljes jogú node, Berlin, Eindhoven, Helsinki, Párizs, Trento és Stockholm volt az EIT ICT Labs tagja. A hat teljes jogú csomópont mellett, London és Budapest társult tagjai a szervezetnek.

 

Az EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont az európai informatikai tudományos és innovációs közösség egyetlen kelet-közép-európai tagja.
A budapesti EIT ICT Labs társult csomópont, az oktatási tevékenység mellett, négy területen valósít meg kutatási programokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében megvalósuló egymilliárd forintos támogatási program keretében, amelyet az ELTE, a BME és a Cisco Systems által alkotott konzorcium nyert el.

Utolsó módosítás dátuma: június 10, 2016